elektronik sigara dini sohbetler sohbet cinsel sohbet yeni bahis siteleri emlak seviye 5 tıkanıklık açma fiyatları su böreği sipariş galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı dijital pazarlama ajansı

İcra ve İflas Kanunu'ndaki değişikliğe tepkiler sürüyor: Avukat Özkan: İşçi sendikalarının uyanması lazım; Gürsel Tekin: İcra dosyası 25 milyona ulaştı

 Tarih: 10-06-2021 13:20:32
İcra ve İflas Kanunu'ndaki değişikliğe tepkiler sürüyor: Avukat Özkan: İşçi sendikalarının uyanması lazım; Gürsel Tekin: İcra dosyası 25 milyona ulaştı

İcra ve İflas Kanunu'nda 2018 yılında değişikliğe gidildi.

Ancak yapılan değişiklik de yeterli gelmedi.

Uygulamada yaşanan aksaklıkların giderilmesi için bazı maddelerde yine değişikliğe gidilmesini öngören kanun teklifi, dün (9 Haziran 2021 Çarşamba) Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edildi.

Ne var ki değişiklik kabul edilmeden tartışma başlattı.

Tartışmaya neden olan en önemli değişiklik ise konkordato sürecinde zor duruma düşmüş şirketlere destek olan kredi kurumlarının alacaklarının öncelikli olarak ödenmesinin karara bağlanmak istenmesi.

İşçiler, "Alacaklarımızı tahsil edemeyiz" diye endişeli

Kimi işçi temsilcileri, bu düzenleme ile konkordatoya giden bir firmadan alacaklı olan işçilerden önce bankalara ödeme yapılmasının gündeme geleceğini böylece işçinin alacaklarını tahsil etmesinin mümkün olmayacağını iddia ediyor.

 

İnce, düzenlemeye Twitter'dan tepki gösterdi

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, teklife tepki gösterdi.

İnce, 8 Haziran Salı günü Twitter'dan yaptığı paylaşımda tepkisini şu ifadelerle dile getirdi:

İcra İflas Kanunu'nda yapılan değişiklik vicdansızlıktır. Bir şirket iflas edince işçinin alacağına değil, kredi kuruluşlarının alacağına öncelik veriliyor. Emekçinin alın terinin, çocuklarının rızkının ödenmesi imkansız hale geliyor. İnsaf da vicdan da yok bunlarda!

 

İşçilerin sorun yaşamayacağını iddia eden de var

Buna karşın Dünya gazetesinden Canan Sakarya'ya demeç veren Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Kale ise teklifin işçiler açısından sorun teşkil etmeyeceğini öne sürdü:

Kale, şunları dile getirdi: 

"İşçi alacakları bakımından mühlet içerisinde hiçbir engel yok. Yani işçi, takip başlatabiliyor, haciz ve satış yapabiliyor. Bu kapsamda da aynı şekilde, mühletten sonra doğan işçi alacakları da korkulan gibi değil, onlar da aynı çerçevede öncelikli olacak ve rehinli alacaklılardan sonra, belki kamudan daha önce alacaklarını alabilecek. Endişeye mahal olduğunu düşünmüyorum." 

 

 

"Bu maddenin teklif edildiği yerde işçi sendikalarının uyanması lazımdır"

Ancak eleştirilere karşın teklif TBMM'de kabul edilerek yasalaştı.

Independent Türkçe'nin görüşüne başvurduğu iflas hukuku uzmanı ve iflas davalarında bilirkişi olarak görev yapan avukat İhsan Özkan ise düzenlemenin işçiler açısından sıkıntı yaratabileceği düşüncesinde.

Özkan, düzenlemenin birçok maddesine yönelik eleştiride bulunarak şunları kaydetti:  

Yedinci madde, icra ve iflas hukukundaki sıra cetveli sistemine açık ve ağır bir darbedir. Hem de hukuki gerekçesi zayıftır, zira konkordato davacısının diğer şirketlerden bir farkı yoktur. Konkordato davacısına mühlet içinde hammadde veren ticaret yapan 'karlı dağdan kar bağışlamamaktadır', özel bir korumayı hak edecek hiçbir haklı ve hukuki gerekçesi olamaz. Sıra cetveli sıralamasında birinci sıra nafaka, ikinci sıra işçidir. Şahsın iflası ortadan kalkalı yıllar oldu, yani müflisin malları satılıp paraya çevrildiğinde ilk sıra işçidedir. Bu maddenin teklif edildiği yerde işçi sendikalarının uyanması lazımdır. Gerçi bir zamanlar, 'iflas ertelemeden usandık, konkordato hukukunu canlandıralım' denildiğinde, üyelerinin tümü ileride bir gün konkordato davacısı olacak TOBB nasıl uyanmadı ise bugün de işçi sendikaları uyanmayacaktır.

"Şirketlerin her şeyini satacak tasfiyeyi yaratması mümkündür"

Düzenlemeye yönelik eleştirilerini sürdüren Özkan, ikinci madde ile iflas eden şirketlerin yani müflisin tüm malvarlığının bir bütün olarak satılmasını teşvik eden bir düzenleme yapıldığına dikkati çekti. 

Özkan, "Bu düzenlemenin diğer değişiklikler ile beraber düşünüldüğünde, müflis şirketlerin tasfiyesinde TMSF‘nin tasfiye tarzına benzer tasfiye, şirketlerin neyi var neyi yok taşınmazı, menkulü her şeyiyle kül olarak satılmasına yol açacak bir tasfiye yaratması muhtemeldir" ifadelerini kullandı. 

 

Tekin: İcra dosyası sayısı 25 milyona ulaştı

Kanun, daha çok bankalarla şirketler arasındaki alacak verecek mevzularından kaynaklanan icra ve iflas sorunlarına yönelik düzenlemeler getirse bile icra, iflas kavramları sokaktaki sıradan insanların da problemi olduğu bir gerçek.

Independent Türkçe'ye konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, icra ve iflaslara dair yaptığı açıklamalarla biliniyor.

Tekin, vatandaşlar açısından icra ve iflaslarda son durumu hakkında edindiği bilgileri aktardı. Tekin, nüfusu 84 milyona ulaşan Türkiye'de icra dosyası sayısının 25 milyona ulaştığını söyledi.

 

İcra sorunu pandemiden önce de vardı, pandemiyle arttı

2018 yılında 21 milyon 800 bin icra dosyası sayısının pandemi sürecinde arttığını dile getiren Tekin, şöyle devam etti:

Neredeyse 10 milyonluk insan kitlesi dışında her vatandaş bu sorunla bir ya da daha fazla karşılaşır hale geldi. Şuna da dikkat çekmek lazım. Ekonomide bütün sıkıntıyı pandemiye bağlamaya çalışanlar var ama pandemiden önce 2018'de de icra dosyası sayısı 21 milyon 800 bindi. Bu ekonomik sıkıntının en büyük delili. Pandemide bu sayı 25 milyona ulaştı.

 

 

Yediemin otoparkları icralık araçlarla dolu, icradan satılacak AVM'ler var

Yediemin otoparklarının icra nedeniyle alıkonulan araçlarla dolduğunu öne süren Tekin, "Bankaların elinde yüksek oranda kredisini ödeyemeyen konut projelerinin, AVM ve arsaların icradan satış listeleri var. Bunların çoğu satışa çıkmaya başladı yakında daha da artacak" diye konuştu. 

Türkiye'de hiçbir ülkede olmadığı kadar "tefeci faizi" diye tabir edilebilecek yüksek faiz politikasının uygulandığını öne süren Tekin, bunun bizzat devlet kurumları ve bankalarca da tatbik edildiğini iddia etti.

"Faizi yüzde 1'e indirmedikçe vatandaşın derdine derman olmaz"

Son yapılan düzenlemenin de daha çok bankaları korumaya yönelik bir düzenleme olduğunu öne süren Tekin, "Faizi yüzde 1'e indiren bir yasal düzenleme yapılmadıkça önerilen hiçbir teklif vatandaşın derdine derman olmaz" dedi.

"İç Anadolu'da tefeci sayısında artış var"

 Bankalardan borcunu alamayan insanların tefecilerin eline düştüğünü öne süren Tekin, bir iddiada daha bulunarak, şöyle konuştu:

Son dönemlerde daha çok İç Anadolu'da büyükçe tefeciler çıktı. Sayıları çok yükseldi. Beş yıl öncesine kadar adına faktoring dediğimiz tefecilik sayısı 100 iken sayısı şimdi 1000 oldu. Bunların faiz oranları daha yüksek ama parayı alması daha kolay. Özellikle Konya, Kayseri, Eskişehir gibi illerde sayıları arttı.

 

"Pandemi nedeniyle ödenmeyen krediler icralık olmaya başladı"

Tüketiciyi Koruma Derneği (Tükoder) Başkanı Aziz Koçal ise icra dairelerinde yine dosyalarda yığılmalar ve evlere icra ödeme emirlerinde artışlar gözlendiğini öne sürerek, "Geçen yıl pandemi nedeni ile ötelenen kredilerin ödemelerinin başlaması, pandemi kısıtlamalarının devam etmesi, küçük esnaf ve tüketicileri zor durumda bırakmış, ödenemeyen krediler icralık olmaya başlamıştır" değerlendirmesinde bulundu. 

"Önlem alınmazsa ülkemiz bazı sosyal patlamalara gebedir"

Acil ve ivedi olarak önlemler alınması gerektiğini söyleyen Koçal, şu öneride bulunarak sözlerini tamamladı:

Bankalar kredileri faizsiz kredi taksitlerinin sonunda başlamak üzere ötelemeli, kredi kartları için yapılandırma getirilmelidir. Yetkilileri hane gelirini artıracak ve tüketicinin alım gücünü artıracak ekonomik tedbirler ve önlemler almaya davet ediyoruz. Aksi taktirde ülkemiz bazı sosyal patlamalara gebedir.

Etiketler
  Bu haber 1969 defa okunmuştur.
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER FLASH Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI