Azerbaycanli şehit Tümgeneralin adı İzmit’te yaşatılacak

Azerbaycanli şehit Tümgeneralin adı İzmit’te yaşatılacak
 Tarih: 16-11-2022 16:40:00
Azerbaycanli  şehit Tümgeneralin adı İzmit’te yaşatılacak

İzmit Belediyesi ,  Azerbaycan Toplumsal Siyasal Uluslarası Araştırmalar Merkezi ve Kocaeli Haydar Aliyev Kültür Evi Derneği Ortaklığıyla Şehit Tümgeneral Polad Haşimov’un adının verildiği parkın tanıtım programı gerçekleşti.
 Yenişehir Mahallesi Demokrasi Bulvarı Konak Sokak’ta bulunan parkın tanıtım programına İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyyət, Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Kocaeli Haydar Aliyev Kültür Evi Derneği  Genel Başkanı Bilal Dündar, Azerbaycan  Toplumsal Siyasal Uluslararası Araştırmalar Merkezi Başkanı Samir Adıgüzel, Karabağ Savaşı Gazisi İbrahim Cabbarov,  Azerbaycan Cumhuriyeti Başkonsolosluğu Muavin Konsolos Murad Balacayev, Şehit Tümgeneral Polad Haşimov’un kız kardeşi Kemale Haşimov, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Anasanat Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nurettin Bektaş, doc.dr Şerqiyye Memmedova ve vatandaşlar katıldı.
“Böyle kahramanlar hiç unutulmasın”
Programa ev sahipliği yapan Başkan Hürriyet, “Türkiye ve Azerbaycan. İki devlet tek millet. Kardeşliğimiz, dostluğumuz her zaman baki. Bu kardeşliğimizin, göstergesi olarak Yenişehir Mahallemizde bulunan bu parkımıza, Dağlık Karabağ Savaş’ında şehit olan, kahramanlık destanlarıyla anılan Polat Haşimov Generalimizin ismini verelim, hatırasını yaşatalım istedik. Böyle kahramanlar hiç unutulmasın, gelecek nesillere aktarılsın ki hatıraları hep yaşasın. Değerli Bilal Başkanım , Samir bey ve değerli yönetimiyle birlikte buraya bugünden itibaren Polat Haşimov’un adını veriyoruz.
Kocaeli Haydar Aliyev Kültür Evi Derneği Başkanı Bilal Dündar, “Geçmişini bilmeyen toplumlar, geleceğini de bilmiyor. Azerbaycan bizim canımızdır, dostumuzdur. Dilimiz bir dinimiz bir, öz kardeşimizdir. Kurtuluş Savaşı’nı kazanmamızın en büyük nedeni Azerbaycan’dır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vecih bir sözü vardır; ‘Azerbaycan’ın kederi kederimiz, sevinci sevincimizdir’
Azerbaycan Toplumsal Siyasal  Uluslararası Araştırmalar Merkezi Başkanı Samir Adıgüzel, “Ben İzmit Belediye Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum. Azerbaycan meselesinde daima yanımızda olması ve bugün bu parkın açılması mutluluk verici. Şehitlerimize olan saygımız bayrağımızın daima dalgalanması için bir ganimettir. Polad Haşimov, 44 günlük savaşta ilk akla gelen isimlerden biridir. Azerbaycan’ın savaşta şehit olan ilk generalidir. Azerbaycan büyük bir zafer kazandı. Bu zaferin kazanılmasında kardeş Türkiye’nin de katkısı vardır. Herkese çok teşekkür etmekle beraber tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun. Yaşasın Türkiye Azerbaycan birliği. Hep beraber daha güzel günlere” şeklinde konuştu.
Karabağ Savaşı Gazisi İbrahim Cabbaroğlu, “Ben böyle ortamlarda iyi konuşmasını bilmem. Biz zaten konuşmayı Karabağ’da yaptık. Ben huzurunuzda İzmit Belediye Başkanı Fatma Hanım’a teşekkür ediyorum. Yaşasın Azerbaycan Türkiye birliği” ifadelerini kullandı.
Azerbaycan Cumhuriyeti Başkonsolosluğu Muavin Konsolos Murad Balacayev, “İzmit’in böyle güzel bir yerinde, böyle güzel bir parkta bulunmaktan dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Bu parka Polad Haşimov’un isminin verilmesi, her zaman olduğu gibi Türkiye’nin Azerbaycan’ın yanında olduğunun göstergesidir. Polad Haşimov gibi diğer bütün kahramanların hatıralarını yaşatmalıyız. Azerbaycan tarihinin geleceğe taşınmasında Türkiye’nin yanımızda olduğunu görüyoruz. Bundan dolayı İzmit Belediyesine teşekkür ediyoruz” dedi.
Şehit Tümgeneral Polad Haşimov’un kız kardeşi Kemale Haşimov, “Polad Haşimov artık bir efsaneye dönüştü. Şehit olduğu gün milyonlarca insan meydanları doldurdu. O halktan biriydi. O her zaman askerinin yanında ve önünde oldu. Diğerleri gibi odasında emirler vermedi. Savaşın önünde gitti. Böyle bir askerin yetişmesi kolay değil. 28 yıllık harp hayatının 16 yılını en ağır noktalarda geçirdi, ev yüzü görmedi. Askerlerine her zaman evladım derdi. Cephedeyken kimsenin ona general demesini istemezdi, “Hepimiz aynıyız” derdi. Hem yiğitliğiyle hem gözü karalığıyla hem de insanlığıyla örnek bir adamdı. Ben, Azerbaycan tarihinde böyle bir generalin daha geleceğine inanmıyorum. Savaş tarihimizde cephede şehit olan ilk ve tek general oldu. Şimdi de şehitlerin generali oldu.
“Polad olmak kolay değil”
Türkiye Azerbaycan’ın kardeşidir. Bizim gönül ve kan bağlarımız var. Biz bir milletiz, bir canız. Böyle parkların ve anıtların yapılması taraftarıyım. Çünkü kahramanlarımızı birbirimize tanıtmalıyız. Yeni büyüyen evlatlar bunları bilmeli. Bizler gitsek de bu anıtlar kalacak. Hiç unutmam; Polad, Atatürk’ün mezarını ziyaret ettiğinde çok etkilenmişti. Polad, canıyla kanıyla Türk idi. Polad olmak kolay bir şey değil. Herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Etiketler
  Bu haber 5813 defa okunmuştur.   Kaynak: UlusalAjans
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER SİYASET Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI