Araştırma: İş insanlarının yüzde 44’ü seçimden sonra ekonominin büyüyeceğini öngörüyor

İş dünyasına yönelik radyo kanalı ST Endüstri Radyo ve bağımsız araştırma şirketi AGS Global’in gerçekleştirdiği araştırma, şirketlerin 2023 yılına dair tahminlerini belirledi. İş insanlarının yüzde 43,9’u seçim sonrası ekonominin büyüyeceğini öngörüyor. Yüzde 41,2’si de 2023’te temkinli bekleyişini sürdüreceğini söylüyor.
 Tarih: 08-12-2022 12:00:00
Araştırma: İş insanlarının yüzde 44’ü seçimden sonra ekonominin büyüyeceğini öngörüyor

Yeni bir yıl daha sona ererken, iş dünyası 2023’e dair tahmin ve stratejilerini belirledi. ST Endüstri Radyo ve bağımsız araştırma şirketi AGS Global tarafından gerçekleştirilen araştırma, Türkiye’deki iş dünyasının 2023 yılı tahminlerini belirledi. Türkiye’de 15 sanayi ve ticaret şehrinden 114 şirket sahibi ve C seviyesindeki yöneticiyle yapılan araştırmaya göre, şirketlerin yeni yıl için gündemlerinin ilk sırasında Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ekonomik getirileri yer alıyor. Buna göre katılımcıların yüzde 43,9’u seçim sonrası Türkiye ekonomisinin daha iyiye gideceğini ifade ederken, 10 iş insanından 4’ü de daha kötü olabileceğini söylüyor. 

ST Endüstri Radyo ve AGS Global’in araştırmasına göre, 2023’te ülke ekonomisini bekleyen sorunların başında yüzde 78,1’lik pay ile enflasyon geliyor. Onu yüzde 46,5 ile seçim ekonomisinden dolayı ortaya çıkabilecek finansal genişleme, yüzde 44,7 ile de Avrupa’da beklenen resesyon tehlikesi izliyor. Resesyon ihtimaline ilişkin uluslararası kurumlar tarafından hem küresel hem de Türkiye ekonomisi için büyüme oranları birbiri ardına revize edilirken, katılımcıların yüzde 43’ü ülke ekonomisinin büyüyeceğini öngörüyor; yüzde 27,2’lik kesim de stabil kalacağını düşünüyor.

TEK HANELİ FAİZ ORANLARI EKONOMİYİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR 

Araştırmanın devamında şu bilgilere yer verildi:

"Türkiye ekonomisine yön verebilecek konular, seçim ve resesyon tehlikesiyle sınırlı kalmıyor. İş insanlarının yüzde 36,8’i kur atakları, yüzde 36’sı ise enerji fiyatlarındaki dalgalanmaların ekonomiyi olumsuz yönde etkileyebileceğini bildiriyor. Bununla birlikte sıralamayı yüzde 13,2 ile iç talep daralması, yüzde 14,9 ile de faizin tek haneye inmesi takip ediyor. Birçok yerli şirket ise olası problemlere karşı şimdiden önlem almaya başlıyor ve stratejilerini belirliyor." 

İŞ DÜNYASININ YÜZDE 41,2’Sİ TEMKİNLİ BEKLEYİŞİNİ SÜRDÜRECEK 

Üretim, yatırım ve ihracat odağında 7/24 yayın yapan ST Endüstri Radyo’nun açıkladığı verilerden elde edilen bilgilere göre iş dünyasının yüzde 41,2’sinin 2023’te temkinli bekleyişini sürdüreceği kaydedilirken, yerli şirketlerin bir kısmının da yeni fırsatlar için tetikte olacağı gözleniyor. İçe kapanma - daralma yaklaşımını benimseyenlerin oranı yüzde 12,3’te kalırken, iş dünyasının temsilcileri Türkiye ekonomisinin daha iyi olması için üretim, ihracat ve istihdam odaklı yaklaşımın devam etmesini gündeme getiriyor. 

Etiketler
  Bu haber 5725 defa okunmuştur.   Kaynak: UlusalAjans
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER EKONOMİ Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI